Här kommer dagens sammanfattning av veckans händelser inom sociala medier från olika delar av Sverige.
Media citerar kändisar på Twitter
Om nu någon inte noterat att det blivit mycket vanligt att journalister citerar kända personer på Twitter eller bloggar, istället för att intervjua dem, så kommer här ännu ett exempel. Ulricehamns Tidning skriver om längdskidspremiären och skidåkaren Hanna Falks tweets integreras i artikeln såhär:
”I den sista stigningen tappade falk kontakten med de fyra främsta, även fransyskan hade då tagit sig fram i täten. På twitter skriver Falk att det strulade något under hela finalloppet.”
För personer som vill nå ut med sina budskap är det förstås en fördel, om man nu tar med i beräkningen att allt man twittrar kan hamna i tidningen (vilket säkert inte alla gör). Risken med detta förfarande är dock att journalistiken allt mer förvandlas till ett ”he said, she said”-rapporterande där ingen ställer kritiska frågor. I vanlig ordning har artikeln ovan ingen länk till tweeten, så vi läsare får ingen hjälp med att sätta orden i ett sammanhang eller gå direkt till källan för mer information.
Riksdagsledamot namnger misstänkt
Moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström får kritik i Smålandsposten för att hon namnger du den misstänkte Malmö-skytten i din blogg.
Kristinehamns kommun gör entré på Facebook
Som så många andra kommuner inleder nu Kristinehamns kommun försök med dialog på Fejjan. Syftet med nyordningen, enligt informatör Camilla Eriksson, är att öppna en ny sida för dialog och samverkan med medborgarna, skriver Värmlands Folkblad. Just nu har kommunen 161 fans på sin sida.
Stäng av apparaterna
På Lunds Universitet har anordnats något som kallas Q-day, ett årligt återkommande arrangemang om aktuella framtidsfrågor. Bland talarna fanns trendgurun Richard Watson som sa att ”Den ständiga digitala uppkopplingen dödar all djupare tankeverksamhet. Stäng av apparaterna.” Danskan Anne Lise Kjaer, menar att det i dag mycket handlar om att hitta en balans mellan ensamhet och gemenskap för att känna att livet har en mening. ”Vi jagar efter lyckan, men har fattat att pengar inte är receptet”, säger hon och tillägger att trenden går mot mer samvaro. Det märks inte minst i de sociala medierna – där människor är mer empatiska, engagerade och viljan att dela med sig blir allt tydligare. Referat från dagen finns här.
Kuratorskamp på Facebook
Mer Lund. Tidningen Lundagård berättar att valkampanjandet för positionen som kurator på Östgöta Nation har hållits till stora delar i sociala medier som Facebook. Östgöta nations tidning Ostroskopet live-twittrade från nationsmötet och kunde meddela att Simon Berg valdes till kurator. En sökning på ”Qurator” på Facebook visar också att det är fler nationer och fler universitet där kampanjandet flyttat till sociala nätverk.
Fotbollsfru och färgstark bloggröst
Helsingborgs Dagblad porträtterar bloggaren My Gerndt, fru till skyttekungen Alexander Gerndt.
Twitter i Vi i femman
Vad jag känner till är det väldigt få elvaåringar som twittrar, så frågan är hur många femteklassare som känner till Twitter. De som gör det, har iallafall ett rätt på årets frågor i uttagningen till Vi i femman där just Twitter är svaret på en av frågorna, enligt Trelleborgs Allehanda.
Kärnkraftsövning startar på Facebook
Sociala medier kan spela en avgörande roll i krishantering, det vet vi från otaliga case. Antingen kan krisen leva vidare och utvecklas på bloggar, Twitter mm, eller så har den helt enkelt uppstått i sociala medier för att sedan spridas vidare i traditionella medier. Ett exempel på hur man kan öva krishantering är när krishanteringsrådet i Dalarna övade i veckan. Uppgifter ”spreds” på Facebook om ett företstående reaktorhaveri.
Junkyard prisat på modegala
Trollhätte-företaget Junkyard har fått 2010 års modepris i kategorin e-handel vid modegalan i Stockholm. Företaget har satsat hårt på marknadsdföring via sociala medier.
Foto: Kristenehamns kommun.
2 reaktioner till “Söndagstips 10/11/14 – Sverige runt i sociala medier”